Wednesday 5 December 2012

Pepudak

Pepudak tu apa ? Pepudak tu kuih tradisional Melayu. Nak try ? Here the recipe.



Bahan-bahan :

240gm tepung gandum
120gm tepung beras
125gm gula kastor
600ml santan
120ml air pandan
Secubit garam
Beberapa keping daun pisang (dilayur atas api)

Cara Memasak :

1. Campurkan tepung gandun, tepung beras dan gula dan di dalam mangkuk dan gaul rata.
2. Kemudian, campurkan pula santan dan air pandan dan garam hingga sebati dan tuangkan adunan santan ke dalan adunan tepung tadi adun sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam periuk dan kacau sebentar di atas api sederhada  hingga pekat.
4. Setelah itu, ambil sekeping daun pisang dan letakkan sedikit adunan kuih yang telah masak. Gulungkan kemas dan ikat dengan tali atau getah. Ketepikan dan biar sebentar.
5. Ulangi proses sehingga adunan kuih habis.
6. Setelah siap, hidangkan dan sedia dimakan.

No comments:

Post a Comment